annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Årgårdsälven har sitt ursprung i fjällen på Fosen-halvön, nordväst om Steinkjer, och mynnar ut i Lyngen-fjorden, som är en utlöpare i söder av Namsenfjorden. Egentligen är det bara de sista kilometrarna som heter Årgårdsälven. Dess övre del heter Öyensåa, och från älvmötet med den lilla bi-älven Ferga, kallas den Årgårdsälven

Om vi nu koncentrar oss på själva Årgårdsälven, så handlar det om en cirka 3 km lång sträcka skogsälv som varierar i bredd på mellan 20 till 30 meter beroende på vattenföring. Lite mer fors i övre halvan och mera lugnflytande i mitten och med ett grunt strömt parti precis innan man kommer ner till tidvatten-zonen och älvens berömda Sea-Pool. Runt älven är det skog och en rejäl vildmarkskänsla, som bara bryts av trafikljuden från den närbelägna riksväg 17. Men nere vid älven är det vildmark. Älgar, rådjur, kronhjortar och uttrar stöter man på med jämna mellanrum. Å så lax naturligtvis.

Flugfiskare i vacker omgivning.
Flugfiskare i vacker omgivning.

Fisket

Årgårds lax i vild rusning!!
Årgårds lax i vild rusning!!

Det speciella med Årgårdsälven är inte storleken på laxen, eftersom det mesta är smålax eller mellanlax det som fångas. Utan att det nästan alltid, under alla förhållanden går att få sig en lax. Den som har koll på statistiken för norska laxälvar under 2000-talet, vet att trots torr-somrar med vattentemperaturer över 20 grader, så producerar alltid Årgårdsälven lax när andra älvar inte gör det. Jag har fångat lax när vattnet hållit 23 grader, och dessutom fler än en. Periodvis har badbyxor helt ersatt vadarbyxorna, och när man blivit för varm har man tagit på sig cyklopen och snorklat en stund bland laxarna. Men trots torka och värme får vi alltid lax.

Fisket startar första juni, och i regel fångas det en del fin mellanlax första veckorna på mellan 3-6 kilo. Vattenståndet är oerhört varierande även runt premiären, men senaste åren har det i regel varit sommar-lågt redan i slutet av maj, eftersom snösmältningen avslutats redan i början av månaden. Men fisk blir det varje år på de maximalt 5 spön som får fiska per dygn . Det är naturligt bara fluga som är tillåtet, och högst fem laxar per person och dygn får avlivas. Runt midsommar kommer smålaxen som är på mellan 1-3 kilo, och om man har tur och får "lagomt lite" med vatten så att laxstimmen går upp – men inte rusar förbi för snabbt – så blir det ett skådespel utan dess like. Hoppande laxar, piskande fenor i hundratal och otroliga fighter, där man inte kan fatta hur en grilse kan slåss på ett sådant sätt. När stimmen lämnar Sea-pool, och brakar över den grunda tröskeln längst ner så att skummet yr – så är det många som bara sätter sig ner på stranden och njuter av skådespelet.

Juli är ofta ganska torr och varm i denna del av Tröndelag, men tack vare att älven försörjs från ett par större sjöar i fjällkanten, klarar den sig bättre än många andra älvar. Men när nivån blir för låg, tvekar till och med Årgårdslaxen och stannar då upp i den långa och ganska djupa sea-poolen som heter Flomålet. När bröderna i grannälvarna besvikna packar ihop och åker hem, knallar vi ner till Flomålet med superpuppor, Montana-nymfer och små tuber. Det kan stå hundratals laxar i den långsträckta poolen, och med jämna mellanrum kommer huggen. Inte ett klassiskt laxfiske, kan tyckas, men när flugan du stripar in attackeras av tre-fyra laxar samtidigt – så lovar jag förhöjd puls. Klassiskt eller inte!

När så regnen dyker upp och flommen kommer, så kan det i mitt tycke bli lite väl mycket av det goda. Att under sådana förhållanden ta bag-limit på under en timme är ingen större konst. Särskilt som Årgårds-laxen gärna hugger på stigande vatten också. Vad som kan göra det hela lite marigare i början av en flom, är att biflödet Ferga blir väldigt brun och kan göra fisket lite svårare på älvens östra halva. Men det dröjer i regel bara ett par timmar innan det klarnat så pass mycket att färgen på vattnet är ok. Från i mitten av Juli börjar en del honor bli lite färgade, och en regel i älven säger att alla honor som börjar bli färgade, ska återutsättas. Under Augusti till säsongsavslutningen den 15 September, står det i regel mycket fisk i älven. Det sprätter och plaskar i alla pooler av fisk som för det mesta är leksfärgad och därmed inte så bra som matfisk. Men det kommer hela tiden grupper med ny fisk från havet, som fortfarande är blank. Slutet på säsongen erbjuder i regel ett bra torrflugefiske, och det är många som fiskar catch och release under sista månaden av säsongen. Bara för att det är mycket fisk och väldigt kul…

Mera om fisket

Årgårdsälven är väldigt speciell på flera sätt, och inte minst att den tillhör den exklusiva skara älvar som verkligen erbjuder ett bra torrflugefiske efter lax. Naturligtvis funkar stripade torrflugor, men vad som är särskilt kul är ju att det går att få lax på "dead drift. Periodvis är detta lika effektivt och effektivare än traditionellt fiske. Superpuppor, Wulf – alla har sin favorit på torrflugesidan. Det lustiga är att det verkar vara olika år från år på hur bra laxen hugger på torrfluga. Ett år är detta supereffektivt – nästa år betydligt mindre intressant. Ett mysterium bland alla andra vad det gäller laxen huggvillighet.

Glada flugfiskare med dagens fångst.
Glada flugfiskare med dagens fångst.

 

  • :: Var i landet

    Här i Nord Tröndelag, ute på Fosen hittar man Ågårdselva.
    Här i Nord Tröndelag, ute på Fosen hittar man Ågårdselva.

  • :: Länkar

    Länk till Årgårds River

  • :: Fiske säsong

    1 juni - 15 augusti

  • :: Fiskekort


  • :: Artrikedom

    Lax, Havsöring